Κλειστή ή ανοιχτή πόρτα στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του ύπνου;;

 In ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η κλειστή πόρτα της κρεβατοκάμαρας δημιουργεί στον χώρο μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής, την οποία επιζητούμε τους κρύους μήνες του χειμώνα, ενώ για πολλούς είναι συνυφασμένη και με ένα αίσθημα ασφάλειας.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν με αυτή την πρακτική, αφού υποστηρίζουν ότι ανοίγοντας την πόρτα ή ένα παράθυρο στο δωμάτιο θα καταφέρουμε να κοιμόμαστε καλύτερα.

Σύμφωνα με μια νέα ολλανδική μελέτη, όταν ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα στον χώρο εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους στην επιθεώρηση Indoor Air, όταν η πόρτα είναι κλειστή αυξάνονται στην κρεβατοκάμαρα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε όταν αναπνέουμε και αυτό δυσκολεύει τον ύπνο μας.

 

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την επίδραση αυτή μέσω πειράματος στο οποίο συμμετείχαν 17 υγιείς φοιτητές. Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες για πέντε συνεχόμενες ημέρες είτε να ανοίξουν είτε να κλείσουν την πόρτα ή ένα παράθυρο της κρεβατοκάμαράς τους ενώ εκείνοι παρακολουθούσαν την ποιότητα του ύπνου τους αλλά και τη θερμοκρασία του δωματίου.

Επίσης, στο μαξιλάρι και στο χέρι των συμμετεχόντων είχε ενσωματωθεί ανιχνευτής κίνησης ώστε να καταγράφεται αν στριφογύριζαν στο κρεβάτι τους τη νύχτα και επιπλέον μέσω ειδικού μηχανισμού καταγράφονταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιασχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους.

Βάσει των μετρήσεων αλλά και των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «τα χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βοηθούν να κοιμόμαστε πιο βαθιά, πιο καλά και να έχουμε λιγότερες διακοπές στον ύπνο».

Όταν οι συμμετέχοντες έκλεισαν την πόρτα ή το παράθυρο του δωματίου τους, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 1.150 ppm (μονάδα μέτρησης για τις περιεκτικότητες και αναλογίες της τάξης του εκατομμυριοστού), ενώ έπεσαν περίπου στο μισό, στα 717 ppm, όταν άνοιξαν είτε την πόρτα είτε το παράθυρο.

Παρόμοια μελέτη που είχε διεξαχθεί παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είχε δείξει ότι ο κακός ύπνος λόγω συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και κακή συγκέντρωση την επόμενη ημέρα.

πηγη www.ipaideia.gr

Για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα σας επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του παιδοτόπου Eshop DinaD ή τον Παιδότοπο Fun Club

 

Recent Posts
0
ζαλαδες